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Registros recuperados : 32 | |
3. | | DIAS, D. C. F. S.; REIS, L. S.; MAURI, A. L.; PINHEIRO, S.; MANTOVANI-ALVARENGA, E. Efeito da pré-embebição na velocidade de germinação de sementes de cenoura. Informativo Abrates, Londrina, v. 13, n. 3, p. 273, set. 2003. Trabalho apresentado no 13º Congresso Brasileiro de Sementes, 2003, Londrina. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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4. | | PARTELLI, F. L.; GOLYNSKI, A.; MELO, B. J. de; SILVA, N. V. da; MAURI, A. L.; ANDRADE, A. C. Avaliação inicial de genótipos de café conilon no estado de Goiás. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 37., 2011, Poços de Caldas. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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5. | | LAVIOLA, B. G.; LIMA, P. A.; WAGNER JÚNIOR, A.; MAURI, A. L.; VIANA, R. S.; LOPES, J. C. Efeito de diferentes substratos na germinação e no desenvolvimento inicial de jiloeiro (Solanum gilo RADDI), cultivar Verde Claro. Ciência Agrotecnologia, Lavras, v. 30, n. 3, p. 415-421, maio/jun. 2006. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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6. | | RONCHI, P.; MACHADO FILHO, J. A.; MAURI, A. L.; VOLPI, P. S.; FONSECA, A. F. A. da; COSTA, P. R. Influência da época de poda do conilon sobre sua produtividade. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISA CAFEEIROAS, 36., 2010, Guarapari. Anais...Brasília, DF: Embrapa Café, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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7. | | VERDIN, A. C.; VOLPI, P. S.; MAURI, A. L.; FERRÃO, R. G.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; TRISTÃO, F. A. Densidade de hastes ortotrópicas em café arábica conduzidos por meio da poda programada de ciclo - PPCA. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 42., 2016, Serra Negra, SP. Produzir mais café, com economia, só com boa tecnologia: trabalhos apresentados. Varginha: Fundação Procafé, 2016. 466 p. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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8. | | ANDRADE JUNIOR, S. de; SOBREIRA, R. A.; ROMAIS, E. S.; PARTELLI, F. L.; FERRAO, M. A. G.; MAURI, A. L.; VOLPI, P. S.; VERDIN, A. F. C. Grafting VS cutting: comparison among methods. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 2012, San José. Proceedings... [S.l]: Association for Science and Information on Coffee (ASIC), 2012. p. 223. p. 302 Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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9. | | VERDIN FILHO, A. C.; VOLPI, P. S.; MAURI, A. L.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; ANDRADE, S.; COMARIO, M.; KAULZ, M.; NUNES, W. Emprego de diferentes populações de hastes como condicionantes da produtividade do cafeeiro arábica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 41., 2015, Poços de Caldas. Com mais tecnologia, o melhor café se aprecia: trabalhos apresentados. Varginha: Fundação Procafé, 2015 417 p. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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10. | | VOLPI, P. S.; ANDRADE, S.; MAURI, A. L.; VERDIN FILHO, A. C.; FERRÃO R. G.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; BERTOLDE, C. S. Influência da poda de ponteiro na produtividade do café Conilon. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 37., 2011, Poços de Caldas. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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11. | | VERDIN FILHO, A. C.; FONSECA, A. F. A. da; FERRAO, M. A. G.; FERRÃO, R. G.; VOLPI, P. S.; MAURI, A. L.; TOMAZ, M. A.; RODRIGUES, W. N. Manejo da cultura: plantio e condução da lavoura. In: FONSECA, A. F. A. da; SAKIYAMA, N. S.; BORÉM, A. (Ed.). Café conilon: do plantio à colheita. Viçosa: Ed. UFV, 2015. P. 70-88 Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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12. | | ESPINDULA, M. C.; MAURI, A. L.; RAMALHO, A. R.; DIAS, J. R. M.; FERREIRA, M. das G. R.; SANTOS, M. R. A. dos; MARCOLAN, A. L. Produção de mudas. In: MARCOLAN, A. L.; ESPINDULA, M. C. (Ed.). Café na Amazônia. Brasília, DF: Embrapa, 2015. Cap. 6, p. 127-157. Biblioteca(s): Embrapa Cocais; Embrapa Rondônia. |
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13. | | GUARÇONI, R. C.; MAURI, A. L.; FERRAO, M. A. G.; VOLPI, P. S.; FONSECA, A. F. A. da; FERRÃO, R. G.; PEREIRA, L. L.; VERDIN FILHO, A. C. Qualidade do café conilon em função da época de maturação do fruto In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 37., 2011, Poços de Caldas. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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14. | | GUARÇONI, R. C.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; VOLPI, P. S.; FERRÃO, R. G.; MAURI, A. L.; A JÚNIOR, S.; MARQUES, R. Qualidade do café conilon em função da secagem sob alta temperarura. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISA CAFEEIROAS, 36., 2010, Guarapari. Anais...Brasília, DF: Embrapa Café, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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15. | | GUARÇONI, R. C.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; FERRÃO, R. G.; MAURI, A. L.; JÚNIOR, S. A.; MARQUES, R. Rendimento do café conilon em função da secagem sob alta temperatura. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISA CAFEEIROAS, 35., 2009, Araxá. Anais...Brasília, DF: Embrapa Café, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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16. | | FONSECA, A. F. A. da; VOLPI, P. S.; VERDIN FILHO, A. C.; FERRAO, M. A. G.; FERRÃO, R. G.; LANI, J. A.; MAURI, A. L.; GUARÇONI, R. C.; TRAGINO, P. H.; ROCHA, E. F. Cultivo de Coffea Canephora conduzido com arqueamento de plantas jovens em condição de sequeiro e irrigado. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 8., 2013, Salvador. Sustentabilidade e inclusão Social. Brasília, DF: Embrapa Café, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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17. | | FERRÃO, R. G.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A.; VOLPI, P. S.; VERDIN FILHO, A. C.; LANI, J. A.; MAURI, A. L.; TÓFFANO, J. L.; TRAGINO, P. H.; BRAVIM, A. J. B.; MORELLI, A. P. 'Centenária ES8132': nova variedade clonal de café conilon de maturação tardia para o Espírito Santo. 2. ed. rev. Vitória, ES: Incaper, 2015. 5 p. (Incaper. Documentos, 221). Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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18. | | VERDIN FILHO, A. C.; FERRÃO, R. G.; FONSECA, A. F. A. da; FERRAO, M. A. G.; TOMAZ, M. A.; VOLPI, P. S.; MAURI, A. L.; RODRIGUES, W. N.; COLODETTI, T. V. Emprego da poda programada de ciclo e diferentes populações de hastes como condicionantes da produtividade do cafeeiro conilon. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 9., 2015, Goiânia. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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19. | | FERRÃO, R. G.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; VOLPI, P. S.; VERDIN FILHO, A. C.; LANI, J. A.; MAURI, A. L.; TÓFFANO, J. L.; TRAGINO, P. H.; BRAVIM, A. J. B.; MORELLI, A. P. 'ES8122' - Jequitibá: nova variedade clonal de café conilon de maturação intermediária para o Espírito Santo. 2. ed. rev. Vitória, ES: Incaper, 2015. 5 p. (Incaper. Documentos, 220). Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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20. | | FERRÃO, R. G.; FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; VOLPI, P. S.; VERDIN FILHO, A. C.; LANI, J. A.; MAURI, A. L.; TÓFFANO, J. L.; TRAGINO, P. H.; BRAVIM, A. J. B.; MORELLI, A. P. 'Diamante ES8112': nova variedade clonal de café conilon de maturação precoce para o Espírito Santo. 2.ed. rev. Vitória, ES: Incaper, 2015. 5 p. (Incaper. Documentos, 219). Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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Registros recuperados : 32 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
11/12/2014 |
Data da última atualização: |
07/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BINI, D.; SANTOS, C. A. dos; BERNAL, L. P. T.; ANDRADE, G.; NOGUEIRA, M. A. |
Afiliação: |
DANIEL BINI, UEL; CRISTIANE ALCANTARA DOS SANTOS, UEL/USP; LAURA PRISCILA TOLEDO BERNAL, UEL; GALDINO ANDRADE, UEL; MARCO ANTONIO NOGUEIRA, CNPSO. |
Título: |
Identifying indicators of C and N cycling in a clayey ultisol under different tillage and uses in winter. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Applied Soil Ecology, v. 76, p. 95-101, 2014. |
ISSN: |
0929-1393 |
DOI: |
10.1016/j.apsoil.2013.12.015 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Although tropical and subtropical environments permit two cropping cycles per year, maintaining adequate mulching on the soil surface remains a challenge. In some cases, leaving soils fallow during the winter as an agricultural practice to control pathogens contributes to reduce soil mulching. The aim of this study was to assess attributes associated with C and N cycling in a soil under conventional and no-tillage management, with contrasting uses in winter: black oats (Avena strigosa Schreb) as cover crop or fallow. No-tillage increased total C and N, irrespective the winter crop. Cropping black oats under no-tillage resulted in more microbial biomass C and N, and glutaminase activity (15.2%, 65.2%, and 24%, respectively) than no-tillage under fallow. Under conventional tillage, winter cropping did not affect the attributes under study. Available P was higher in the no-tillage system (9.2?12.3 mg kg−1), especially when cropped with black oats, than in the conventional tillage system (4.8?6.6 mg kg−1). A multivariate analysis showed strong relationships between soil microbiological and chemical attributes in the no-tillage system, especially when cropped with black oats. Soil pH, dehydrogenase and acid phosphatase activities were the most effective at separating the soil use in winter. Microbial N, total N, microbial to total N ratio, available P, metabolic quotient (qCO2), and glutaminase activity were more effective at separating soil management regimes. The no-tillage system in association with winter oat cropping stimulated the soil microbial community, carbon and nutrient cycling, thereby helping to improve the sustainability of the cropping system. MenosAlthough tropical and subtropical environments permit two cropping cycles per year, maintaining adequate mulching on the soil surface remains a challenge. In some cases, leaving soils fallow during the winter as an agricultural practice to control pathogens contributes to reduce soil mulching. The aim of this study was to assess attributes associated with C and N cycling in a soil under conventional and no-tillage management, with contrasting uses in winter: black oats (Avena strigosa Schreb) as cover crop or fallow. No-tillage increased total C and N, irrespective the winter crop. Cropping black oats under no-tillage resulted in more microbial biomass C and N, and glutaminase activity (15.2%, 65.2%, and 24%, respectively) than no-tillage under fallow. Under conventional tillage, winter cropping did not affect the attributes under study. Available P was higher in the no-tillage system (9.2?12.3 mg kg−1), especially when cropped with black oats, than in the conventional tillage system (4.8?6.6 mg kg−1). A multivariate analysis showed strong relationships between soil microbiological and chemical attributes in the no-tillage system, especially when cropped with black oats. Soil pH, dehydrogenase and acid phosphatase activities were the most effective at separating the soil use in winter. Microbial N, total N, microbial to total N ratio, available P, metabolic quotient (qCO2), and glutaminase activity were more effective at separating soil management regimes. The no... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Solo. |
Thesaurus NAL: |
Ultisols. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02335naa a2200217 a 4500 001 2002322 005 2022-04-07 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0929-1393 024 7 $a10.1016/j.apsoil.2013.12.015$2DOI 100 1 $aBINI, D. 245 $aIdentifying indicators of C and N cycling in a clayey ultisol under different tillage and uses in winter.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aAlthough tropical and subtropical environments permit two cropping cycles per year, maintaining adequate mulching on the soil surface remains a challenge. In some cases, leaving soils fallow during the winter as an agricultural practice to control pathogens contributes to reduce soil mulching. The aim of this study was to assess attributes associated with C and N cycling in a soil under conventional and no-tillage management, with contrasting uses in winter: black oats (Avena strigosa Schreb) as cover crop or fallow. No-tillage increased total C and N, irrespective the winter crop. Cropping black oats under no-tillage resulted in more microbial biomass C and N, and glutaminase activity (15.2%, 65.2%, and 24%, respectively) than no-tillage under fallow. Under conventional tillage, winter cropping did not affect the attributes under study. Available P was higher in the no-tillage system (9.2?12.3 mg kg−1), especially when cropped with black oats, than in the conventional tillage system (4.8?6.6 mg kg−1). A multivariate analysis showed strong relationships between soil microbiological and chemical attributes in the no-tillage system, especially when cropped with black oats. Soil pH, dehydrogenase and acid phosphatase activities were the most effective at separating the soil use in winter. Microbial N, total N, microbial to total N ratio, available P, metabolic quotient (qCO2), and glutaminase activity were more effective at separating soil management regimes. The no-tillage system in association with winter oat cropping stimulated the soil microbial community, carbon and nutrient cycling, thereby helping to improve the sustainability of the cropping system. 650 $aUltisols 650 $aSolo 700 1 $aSANTOS, C. A. dos 700 1 $aBERNAL, L. P. T. 700 1 $aANDRADE, G. 700 1 $aNOGUEIRA, M. A. 773 $tApplied Soil Ecology$gv. 76, p. 95-101, 2014.
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